عیسی عباسی؛ کارشناس پولی و بانکی در گفتگو با خبرنگار ایبنا با اشاره به اینکه بانک مرکزی در سال گذشته با استفاده از ابزارهایی توانست بازار ارز را در دامنه مشخص ثابت نگه دارد، بیان کرد: در چند ماه اخیر، کشور با بحرانهای بزرگی مانند حمله اسرائیل به سفارت ایران، حمله موشکی ایران به خاک اسرائیل، صدور قطعنامه علیه ایران و شهادت رئیس جمهور مواجه بود؛ اما با این وجود بانک مرکزی توانست بازار ارز را به خوبی مدیریت کند.
وی یاد آور شد: بعد از گذشت چند روز از حمله موشکی ایران به خاک اسرائیل و اثبات اقتدار کشورمان به جهان، نرخ ارز روند نزولی خود را آغاز و به کانالهای قبلی بازگشت، همچنین صدور قطعنامه سیاسی آژانس علیه ایران نیز بر بازار ارز اثری نداشت.
این تحلیلگر بازارهای مالی افزود: یکی از اقدامات دولت جهت مدیریت بهتر بازار ارز و تامین کالاهای اساسی افزایش فروش نفت است، در چند سال گذشته صادرات نفت ایران به پایینتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود؛ اما در حال حاضر صادرات نفت به ۲ میلیون بشکه در روز رسیده است، بنابراین درآمدهای ارزی کشور به شدت افزایش یافته و بانک مرکزی میتواند به راحتی بازار ارز را مدیریت کند.
عباسی عنوان کرد: همبستگی صادرات نفت با بودجه زیاد است به این معنی که اگر بتوانیم صادرات نفت را بیشتر کنیم، دولت میتواند نرخ ارز را کاهش دهد. در قانون بودجه ۱۴۰۳ پیش بینی شده که اگر دولت بتواند روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت بفروشد، بانک مرکزی میتواند به راحتی نرخ ارز را تا قیمت ۵۰ هزار تومان یا پایینتر کاهش دهد.
این کارشناس پولی و بانکی اظهار داشت: یکی از مزیتهای بهبود صادرات نفت این است که کسری بودجه دولت پوشش داده میشود و زمانی که کشور دچار کسری بودجه نشود، تورم و نرخ ارز روند کاهشی خواهند داشت و خوشبختانه در این زمینه آمریکاییها اعتراف کردند که تحریمها علیه ایران با شکست مواجه شده، چون کشور ما به راحتی نفت خود را به چین میفروشد و بخشی از صادرات نفت را با کالاهای اساسی و قطعات صنعتی تهاتر میکند.
وی افزود: از دیگر عوامل ثبات نرخ ارز بهبود انتظارات تورمی است؛ چون مردم از نظر روانی متوجه شدند که شرایط اقتصادی خوب است و نرخ ارز در آینده افزایش پیدا نمیکند.
عباسی گفت: ایجاد بازار ارز توافقی یکی از اقداماتی است که به کنترل نرخ ارز کمک میکند همچنین با ایجاد این بازار صادرکنندگان میتوانند ارز حاصل از صادرات را به قیمت نزدیک به بازار آزاد به فروش برسانند.
این تحلیلگر بازارهای مالی در پایان تاکید کرد: حمایت از صادرکنندگان خرد در شرایط کنونی بسیار اهمیت دارد، چون در سطح خرد تقاضای معاملاتی با مشکلاتی رو به رو است و تولید کنندگان نمیتوانند ارز مورد نیاز خود را به راحتی صادر یا تامین کنند، این موضوع موجب مراجعه آنها به بازار غیر رسمی میشود؛ اما هماکنون با راه اندازی بازار ارز توافقی تولید کنندگان و صادرکنندگان میتوانند ارز مورد نیاز خود را در بازار رسمی تهیه کنند، بنابراین نرخ ارز افزایش نمییابد.